Stiptheidsacties van de zeeloodsen zorgen voor grote vertraging in de haven van Antwerpen. Volgens een woordvoerder van de haven liggen er momenteel al zo’n 25 grotere schepen te wachten om vanaf zee de haven binnen te kunnen varen. Ook zijn er al schepen uitgeweken naar Rotterdam. Volgens de vakbonden van de zeeloodsen lopen de wachttijden op tot meer dan achttien uur.
De bonden van de zeeloodsen hebben opgeroepen tot stiptheidsacties en het maximaal benutten van de rusttijden, uit onvrede over een akkoord dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vorige week sloot met de Beroepsvereniging van Loodsen. Deze vertegenwoordigt alleen de rivierloodsen en kreeg van Weyts gedaan dat zeeloodsen ook niet actief worden op de Schelde. Weyts wilde eerst wel dat rivier- en zeeloodsen op elkaars routes inzetbaar zouden zijn.Daarnaast zouden ook toezeggingen zijn gedaan over het aannemen van extra personeel. De zeeloodsen nemen het niet dat zij niet zijn geraadpleegd. Eind deze week is er overleg gepland met Weyts. “Tot die tijd voeren wij stiptheidsacties”, aldus Gerda De Norre van de liberale vakbond VSOA. “Het gaat niet om stakingen, maar we doen wel alles stipt volgens het boekje.”
“Dit is niet goed, voor niemand in de hele haven”
Na de acties van de rivierloodsen, vorig jaar maart, klaagden de rederijen al over de grote economische schade van de vakbondsacties. Na een week werd toen uiteindelijk een akkoord gevonden over het premiestelsel. “Nu krijgen we opnieuw te maken met grote schade”, zegt Marc Beerlandt van rederij MSC. “Dat beloopt al snel enkele miljoenen, om nog maar te zwijgen over de schade voor de hele keten, de slechte reputatie die de Antwerpse haven hierdoor krijgt. Vanmorgen had ik nog een klant uit Duitsland aan de telefoon, die geen zin meer heeft om naar Antwerpen te moeten varen”, aldus Beerlandt.
Inmiddels zijn er al schepen uitgeweken naar Rotterdam. Schepen kunnen ook niet lossen in Zeebrugge, omdat de zeeloodsen ook daar actie voeren. Beerlandt hoopt dat de stiptheidsacties snel zullen ophouden. “Dit is niet goed, voor niemand in de hele haven.” Weyts overlegt eind deze week met de zeeloodsen, die zijn vertegenwoordigd via de gebruikelijke vakbonden en geen eigen vakorganisatie hebben, zoals de rivierloodsen.
Bron: www.deredactie.be